Astronomsko istrazivanje Sunca
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

01 - SUNCE - NASA ZVEZDA

Go down

01 - SUNCE - NASA ZVEZDA Empty Re: 01 - SUNCE - NASA ZVEZDA

Post by Admin Sun Mar 29, 2015 4:46 am


Sunce je jedna od nekoliko stotina milijardi zvezda u galaktici koju nazivamo Mlecni put. Oko centra galaksije Sunce se kreće brzinom od 250 km/s, a za jedan obilazak oko njenog centra treba mu 225 miliona godina. Taj period se zove galaktička godina. Sunce ne leži u ravnini galaksije, nego je pomereno od nje za 26 svetlosnih godina. Od centra galaksije nas deli nas udaljenost od 28.000 svetlosnih godina.

01 - SUNCE - NASA ZVEZDA Sunceugalaksijidrod1
Polozaj Sunca u nasoj galaksiji

Od ukupne energije koja se stvori na Suncu, svega jedan dvomilijarditi deo dospe do Zemlje. Ali i taj mikro delić energije kada bi se mogao korisno iskoristiti bio bi dovoljan za 400.000 godina potpune energetske snabdevenosti na našoj planeti prema sadašnjim pokazateljima potrošnje!

Tokom svake sekunde na Suncu se oslobodi energija koja odgovara istovremenoj eksploziji stotinu milijardi nuklearnih bombi snage 1MT. U tom istom deliću vremena, 700.000.000 tona vodonika hemijskim reakcijama biva pretvoreno u nešto malo manje od 695.000.000 tona helijuma. Svake sekunde Sunce izgubi preko 5.000.000 tona sopstvene mase u vidu elektromagnetnog zračenja.

01 - SUNCE - NASA ZVEZDA Velicinasuncasru37
Velicina Sunca u odnosu na planete Suncevog sistema


01 - SUNCE - NASA ZVEZDA Velicinasunca20zucv
Velicina Sunca u odnosu na neke zvezde

Admin
Admin

Posts : 244
Join date : 2015-02-10

http://solarna-istrazivanja.forumotion.com

Back to top Go down

01 - SUNCE - NASA ZVEZDA Empty Re: 01 - SUNCE - NASA ZVEZDA

Post by Admin Sat Mar 28, 2015 12:29 am


Poredjeno sa ostalim zvezdama, Sunce je prosecne velicine. Neke patuljaste zvezde, kao Sirius B i Wolf 359, su samo delic njegove velicine. Gigantske zvezde, kao Delta Orions, mogu biti 10-50 puta vece. Supergigantska zvezda Antares ima precnik 300 puta veci od precnika naseg Sunca, a neke druge zvezde su jos vece. Poredjeno sa Zemljom i drugim planetama Sunce je ogromno. Sa precnikom od 1.392.000 km, njegova sirina jednaka je sirini 109 Zemlji poredjanih ivicom jedna do druge. Ustvari, 1.000.000 Zemlji moze da se umetne u Sunce. Svakodnevnim terminima to bi znacilo, ako bi neko mogao da vozi kola po povrsini Sunca brzinom od 100 km/h trebalo bi mu 5 godina da ga jednom obidje oko ekvatora.

01 - SUNCE - NASA ZVEZDA Velicinamvzx2

Velicina Sunca nije staticna. Poslednja otkrica pokazuju da se Suncev precnik steze 1 km svakog sata. Ako ova aktivnost traje od tokom celog XX veka, Sunce koje mi sada vidimo je priblizno 800 km u precniku manje od onoga koje su videli nasi pradedovi. Po ovoj teoriji ?solarno skupljanje? moze da bude jadna od mnogobrojnih akcija, koje zajedno, stabilizuju Sunce od ogromnog gubitka energije.

Jos jedno otkrice iznenadilo je astronome. Otkriveno je da se svaka 2 h 40min, povrsina Sunca pokrece, pulsira. Brzinom od oko 6 km/h, povrsina se siri i skuplja menjajuci precnik Sunca za oko 10 km.

Sunce je tako masivno da sadrzi 99,86% ukupne mase Suncevog sistema, a njegova masa je ekvivalentna masi 332.950 Zemlji. U fotosferi, povrsina Sunca, gasovi su toliko retki da ih mozemo smatrati vakuumom. Duboko u kori, materija je i dalje u stanju plazme. Racuna se da je gustina vise od 12 puta veca od gustine olova. Flasa ove plazme imace vecu masu od mase coveka na Zemlji. Prosecna gustina Sunca je 1,4 puta veca od gustine vode, priblizno gustina mrkog uglja. Sto kilograma na Zemlji su teski 2.800 kg na Suncu.

01 - SUNCE - NASA ZVEZDA Tezina3upbm

Admin
Admin

Posts : 244
Join date : 2015-02-10

http://solarna-istrazivanja.forumotion.com

Back to top Go down

01 - SUNCE - NASA ZVEZDA Empty Re: 01 - SUNCE - NASA ZVEZDA

Post by Admin Fri Mar 27, 2015 11:44 pm

Sunce je zvezda glavnog niza, spektralnog tipa G2, što znači da je nešto veća i toplija od prosečne zvezde, ali nedovoljno velika da bi pripadala tzv. "divovima". Životni vek zvezda ovog spektralnog tipa je oko 10 milijardi godina, a budući da je Sunce staro oko 5 milijardi godina, nalazi se u sredini svog životnog ciklusa.

U središtu Sunca u termonuklearnim reakcijama (nuklearna fuzija) vodonik se pretvara u helijum. Svake sekunde u nuklearnim reakcijama učestvuje 3,8×1038 protona (hidrogenskih jezgra). Oslobođena energija biva izzračena sa Sunčeve površine u obliku elektromagnetnog zračenja i neutrina, i manjim delom kao kinetička i toplotna energija čestica Sunčevog vetra i energija Sunčevog magnetnog polja.

01 - SUNCE - NASA ZVEZDA Sonnen_Eruption

Zbog ekstremno visokih temperatura, materija je u obliku plazme. Posledica toga je da Sunce ne rotira kao čvrsto telo. Brzina rotacije je veća na ekvatoru, nego u blizini polova, zbog čega dolazi do iskrivljenja magnetnog polja, erupcija gasa sa Sunčeve površine i stvaranja Sunčevih pega i protuberanci. Ove pojave nazivamo Sunčevom aktivnošću.

Admin
Admin

Posts : 244
Join date : 2015-02-10

http://solarna-istrazivanja.forumotion.com

Back to top Go down

01 - SUNCE - NASA ZVEZDA Empty 01 - SUNCE - NASA ZVEZDA

Post by Admin Sun Feb 22, 2015 8:18 pm

Sunce je samo jedna od preko 100 milijardi zvezda u galaksiji Mlecni put. Locirano kraj Sagittarius Carina spiralne ruke, Suncu je potrebno 200 miliona godina da zavrsi orbitu oko centra galaksije. Sunce se nalazi u centru našeg Sunčevog sistema. Ono je gotovo savršena kugla (razlika između ekvatora i pola je samo 10 km) i sastoji se od gasovite vruće plazme, koja je isprepletena sa magnetskim poljima. Precnik mu je oko 1.392.000 km, što je za 109 puta više od Zemlje i masu oko 2×1030 kilograma, što je za 330 000 puta više od Zemlje, a to je 99,86 % mase celog Sunčevog sistema. Po hemijskom sastavu ¾ mase Sunca čini vodonik, dok je ostatak uglavnom helijum, a manje od 2 % čine teži elementi kao što su kiseonik, ugljenik, neon, gvozdje i drugi.

Prema spektralnoj klasi, Sunce spada u klasu G2V sto obelezava  žutog patuljka, zato što je vidljiva svetlost najizraženija u žutozelenom delu spektra. Iako je sveukupno svetlost sa Sunca bela, zbog raspršenja svetlosti u Zemljinoj atmosferi, izgleda žuto na plavoj podlozi neba. Spektralna oznaka G2 pokazuje površinsku temperaturu, koja iznosi 5.778 K (5.505 °C), dok oznaka V pokazuje da je Sunce, kao i većina drugih zvezda, u glavnom nizu (Hercsprung-Raselov dijagram) i da stvara energiju nuklearnom fuzijom, pretvarajući vodonik u helijum. U jezgru Sunca, svake sekunde izgori 4.300.000.000 kg vodonika, pretvarajući se u helijum. Iako su nekad astronomi smatrali da je Sunce mala i beznačajna zvezda, ispostavilo se da je Sunce svetlije od 85 % zvezda u Mlečnom putu, a većina zvezda spada u crvene patuljke. Apsolutna magnituda je +4,83, ali budući nam je Sunce puno bliže od ostalih zvezda, vidimo ga kao najsjajnije nebesko telo sa prividnom magnitudom -26,74.
01 - SUNCE - NASA ZVEZDA Intro_soho_g

Spoljnji deo Sunčeve atmosfere, koji zovemo korona, stalno ispušta deo plazme u svemir u obliku Sunčevog vetra, kao struja električno nabijenih čestica koja se širi do otprilike 100 astronomskih jedinica (AJ – udaljenost od Zemlje do Sunca). Balon međuzvezdane materije koju stvara Sunčev vetar naziva se heliosfera: to je najveća neprekidna struktura u Sunčevom sistemu. Osim Zemlje i drugih planeta, oko Sunca kruže i asteroidi, komete, meteori, trans-neptunski objekti u Kuiperovom pojasu i čestice prašine.

Kako se celi svemir širi, tako se i mi krećemo zajedno s našom galaksijom ili Mlečnim putem, prema sazvežđu Vodena zmija i to brzinom od 550 km/s. Najbliža zvezda, osim Sunca je Alfa Kentauri, koja je udaljena 4,2 svetlosne godine. Sunčev sistem se okreće oko centra Mlečnog puta, koji je udaljen 24.000 – 26.000 svetlosnih godina. Jedan puni krug napravi za 225 – 250 miliona godina i taj period se naziva galaktička godina. Ako uzmemo u obzir kretanje naše galaksije Mlečnog puta i okretanje oko centra galaksije, onda je rezultat kretanja našeg Sunca je 370 km/s, u smeru sazvežđa Lav i Pehar.

Srednja udaljenost između Sunca i Zemlje je 149.600.000 km ili jedna astronomska Taj put svetlost predje za 8 minuta i 19 sekundi. Energija koju prenosi Sunčeva svetlost daje gotovo sav život na Zemlji, zahvaljujući fotosintezi, a ujedno pokreće vremenske prilike i klimu na Zemlji.


Last edited by Admin on Sat Mar 28, 2015 1:09 am; edited 1 time in total

Admin
Admin

Posts : 244
Join date : 2015-02-10

http://solarna-istrazivanja.forumotion.com

Back to top Go down

01 - SUNCE - NASA ZVEZDA Empty Re: 01 - SUNCE - NASA ZVEZDA

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum